Турция ще построи паметник на убития български граничен полицай Петър Бъчваров,

...
Турция ще построи паметник на убития български граничен полицай Петър Бъчваров,
Коментари Харесай

Турция ще построи паметник на убития български граничен полицай Петър Бъчваров

Турция ще построи монумент на убития български граничен полицай Петър Бъчваров, заяви пред публицисти ръководителят на Народното събрание Вежди Рашидов, който е на посещаване в прилежащата ни страна.

Това е споделил турският външен министър Мевлют Чавушоглу на срещата си с Вежди Рашидов.

Паметникът ще се намира на границата сред двете страни, посочи ръководителят на българския парламент.

Това, което се случи на границата, е тъжно, една покруса, един младеж си отиде. Всички сме уверени, че това не е политика, а случай, добави той.

32-годишният сержант от Гранична полиция бе погубен на 7 ноември до елховското село Голям Дервент. Във съдбовната вечера граничен наряд в състав сержант Бъчваров и чиновник на Министерство на защитата вижда срез в оградата. Двамата слизат от автомобила, с който са се придвижвали и в този миг от турска територия по тях е открита пукотевица. Граничният служител на реда е погубен още с първия изстрел в главата, а военнослужещият съумява да се прикрие зад колата и отвръща на огъня. Групата мигранти се изтегля във вътрешността в турска територия.

По-рано днес след срещата сред Рашидов и ръководителя на Великото национално заседание на Турция Мустафа Шентоп стана ясно, че българският парламент ще бъде основател на интернационална среща на високо ниво сред Европейски Съюз и Турция по въпросите на миграцията, контрола на границите и облекчение на визовия режим.

Поех ангажимент България да бъде медиатор, да седнем най-сетне да решим проблемите с миграцията, сподели ръководителят на българското Народно заседание. Те се вземат решение с думи, с присъединяване, с взаимопомощ, посочи той. Според Рашидов по този начин ще бъде обновен процесът, стартират през 2018 година във Варна от някогашния министър председател Бойко Борисов.

Постигнахме координация с господин Рашидов, че в най-кратък период сред Турция и България с присъединяване на интернационалните сътрудници от други национални парламенти ще бъде проведена конференция по въпросите на миграцията, уточни и Мустафа Шентоп.

По думите на Рашидов значим проблем, както за цяла Европа, по този начин и за България, и за Турция, е въпросът за миграцията. Той акцентира, че Турция се грижи за близо 4 милиона мигранти на своя земя.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР